Veel gestelde vragen

Hoe vliegen de duiven terug naar huis?

Als een postduif wordt losgelaten vliegt deze enkele rondes voor zijn oriëntatie rondom de locatie. Aan de hand van het magnetisch veld en de stand van de zon bepaalt hij zijn richting, hij onthoudt zijn leven lang waar hij woont! Vervolgens heeft de duif de richting bepaald en vliegt dan de goede richting op. Daarbij vliegt hij liever over land dan over water. Eenmaal onderweg vliegt de duif rechtstreeks naar het duivenhok terug.

Is elke duif geschikt als gelegenheidsduif?

Ceremonieduiven, trouwduiven, bruidsduiven, vredesduiven, witte duiven. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar is elke witte duif dan geschikt als gelegenheidsduif?

Nee, enkel postduiven zijn geschikt voor het vliegen van gelegenheden. Maak daarom bij iedere gelegenheid a.u.b enkel en alleen gebruik van professioneel getrainde witte postduiven, die geringd en geregistreerd staan bij de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie. Deze witte postduiven hebben namelijk het oriënteringsvermogen om hun thuisbasis weer te bereiken, dit in tegenstelling tot witte tortels, pauwstaarten en andere sierduiven. Wat veel mensen vergeten is dat dit ook geldt voor te jonge en/of slecht opgeleide witte postduiven!

Kunnen bruidsduiven onder alle weersomstandigheden vliegen?

Nee, er zijn bepaalde weersomstandigheden waarin dit niet mogelijk is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij onweer en erg harde regen-of hagelbuien. Als de duiven niet vliegen door eventuele slechte weersomstandigheden, zijn er ook geen kosten voor u!

Ik ben bezig met een spreekbeurt over duiven, kunnen jullie iets betekenen voor ons?

Jazeker, wij geven graag informatie over onze hobby en het houden van duiven. Nog leuker vinden we het om een school te bezoeken met onze duiven! Tijdens deze les laten wij de kinderen kennismaken met duiven die wij mee hebben gebracht. Zij mogen de duiven van dichtbij bekijken, aanraken en kunnen enkele zeer tamme duiven zelfs vasthouden. Verder leren ze iets over de verzorgen, het navigeren naar huis, voedsel en broedproces en geschiedenis. Na afloop laten we natuurlijk een groep witte postduiven los met de klas!

Voor meer informatie over deze lessen kunt u ons een e-mail sturen of bellen.

Tot waar vliegen de duiven?

Onze duiven zijn getrainde witte postduiven, zij kunnen tot op vele honderden kilometers van het hok hun weg terug vinden. Echter vliegen onze duiven voornamelijk in de regio tot +/- 50 km hemelsbreed rondom het hok, zo zijn ze altijd snel weer thuis en zijn gevaren als slecht weer onderweg – roofvogels of ander hinder zo beperkt mogelijk. We zijn erg begaan met het welzijn van onze duiven en ze dragen dan ook allemaal een telefoonring naast hun vaste voetring zodat mocht er iets gebeuren of ze stranden elders: een eventuele vinder kan ons dan altijd rechtstreeks telefonisch benaderen. Onze duiven zijn naast onze collega’s namelijk ook gewoon onze geliefde huisdieren!

Hoe lang van te voren moet ik reserveren?

Om teleurstelling te voorkomen, kunt u het beste zo vroeg mogelijk van te voren reserveren omdat vooral in de zomerperiode erg druk is. Mocht u last minute duiven willen reserveren dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen, waar mogelijk proberen wij u altijd te helpen!

Vliegen de duiven het hele jaar?

Voor het welzijn en de rust van onze duiven is gekozen enkel te vliegen vanaf 1 Februari t/m eind November. Daarbuiten krijgen onze duiven een rustperiode.

Kan iedereen goed omgaan met witte duiven?

Het loslaten of vasthouden van onze duiven is heel eenvoudig. Dit levert geen problemen op en wij kunnen u hier ten alle tijden bij helpen. Onze duiven zijn allemaal tam en gewend om vast gehouden te worden, hier besteden wij dagelijks veel tijd en aandacht aan. Wist u dat het geheel kosteloos mogelijk is om vooraf eens te komen kijken en zelfs te oefenen met het loslaten van onze duiven?

 

Ook kunt u vrijblijvend en geheel kosteloos langskomen om onze postduiven te bekijken of een keer het loslaten te oefenen bij ons in Wijchen.